Eyvah! Çocuğum kekeliyor ne yapmalıyım?

18 Oca

 

Çocuklarda kekemelik davranışı başladığında aileler genellikle kendiliğinden geçmesini bekler.

Çocukların bir kısmında takılmalar kendiliğinden geçerken bir kısmında ileriki dönemlerde kronik kekemelik durumuna evrilmektedir.

Çocuklarda geçici kekemelik ile kalıcı kekemelik ayrımı tam olarak yapılamadığı için mümkün olan en erken sürede tedaviye başlanması kalıcı kekemelik riskinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Kekemeliğin nedeni tek bir sebebe bağlanmamakla beraber birçok faktörün birleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kronik kekemeliği olan çocuklarda beynin sol yarım küresinde gri ve beyaz maddeler arasında grinin daha ağırlıklı olduğu bulunmuştur.

Ayrıca 3 ila 9 yaş arasındaki kekeleyen çocuklarda sinir ağı bağlantıları arasında zayıflıklar tespit edilmekte olup bu hareket kontrolünde zamanlama ile birlikte konuşmada akıcılığı da etkileyebilmektedir.

Gelişimsel kekemelikte kendiliğinden iyileşme etkisi olduğu bilinen faktörleri sizler için açıklamak isterim:

Genetik yatkınlık : 1. Derece akrabalıklarda kekemelikten iyileşenlerin olması, çocuğun kendiliğinden iyileşmesi için avantajlı olduğunu gösterir.

Mizaç özellikleri: Çocuğun esnek ve dayanıklı bir mizaca sahip olması, duygu ve davranışlarını kontrolde başarılı olması kendiliğinden iyileşmesi açısından avantajdır.

Çevresel özellikler: Kekemeliğin ortaya çıkışında çevrenin etkisi olduğuna yönelik kanıt bulunmasa dahi kekemeliğin seyrinin olumlu ya da olumsuz olmasında yakın çevrenin önemli bir rolü olduğu bilinmektedir. Çocuğun ebeveynleri ve kardeşleriyle iletişiminin destekleyici uyum sağlayıcı nitelikte olması kekeleyen çocuğun yaşadığı güçlükle baş edebilmesi için uygun zemini hazırlayacaktır.

Çocuğunuz kekeliyorsa;

Kekemelikle ilgili bilginizi artırın, kekemelikle ilgili gerçekleri bilmeniz hem size hem de çocuğunuza bu sorunu aşmada önemli katkılar sağlayacaktır

Çocuğunuzu dinleyin, çocuğunuzun kekemeliğini değil ne söylemeye çalıştığını dinleyin, ilk aşamada önemli olan nasıl söylediğinden çok ne söylediğidir.

Ailenizin iletişim sistemini değiştirin, her gün kaliteli ve sakin bir sohbet ortamı yaratın.

Sosyal medyada görülen 15 günde kekemeliğe son tarzı yaklaşımlar oldukça yanlıştır ve durumun daha zor bir hal almasına sebep olabilir. Bu sebeple uzman desteği almak konunun çözümü açısından oldukça faydalı olacaktır.

Uzman Klinik Psikolog

Melisa Oral

 

 

Share:
Leave comment

Arapsuyu Mah. Atatürk Bulv. No: 29/4

Hemen Ara

0552 731 14 53

Çalışma Saatleri

Pzt - Cmt: 10:00 - 20:00

Rezervasyon

info@moralpsikoloji.com